Menu
EUR
#BLACKFRIDAY: Gebruik code CELLY50 voor 50% korting op alles van Celly
Wat is het verschil tussen een TRS- en een TRRS-kabel?

Wat is het verschil tussen een TRS- en een TRRS-kabel?

Het meest kenmerkende verschil tussen een TRS- en TRRS-aansluiting is dat een TRS een aansluiting met 2 ringen heeft heeft en een TRRS een variant met 3 zichtbare ringen. Maar als je nog niet heel bekend bent met deze termen, dan zegt dit nog niets. Een TRS-aansluiting stamt nog uit de tijd van de telefooncentrales in de 20ste eeuw en wordt dan ook niet voor niets ook wel telefoonplug genoemd. De TRS-stekker heeft drie contactvlakken, namelijk de tip (de punt), de ring (het middelste gedeelte) en de sleeve (achterste gedeelte, ook wel huls genoemd). De TRRS heeft in het midden twee ringen, hierdoor staat deze bekend als de vierpinsaansluiting. De TRRS-aansluiting wordt onder andere gebruikt bij smartphones om een headset met ingebouwde microfoon aan te sluiten.

 

Bij opnemen met mobiele apparaten is altijd een TRRS-output nodig

De microfoons die veelvuldig worden gebruikt voor audio-opnames hebben bijna allemaal een TRS-aansluiting. Dit werkt goed samen met bijvoorbeeld de ‘ouderwetse’ camera. Maar tegenwoordig wordt er veel vaker gebruik gemaakt van mobiele telefoons met accessoires om mooie en goede opnames te maken. Het voordeel hiervan is dat je veel minder materiaal hoeft mee te nemen én dat je het altijd bij de hand hebt.

Zoals hierboven al wordt genoemd, hebben smartphones een TRRS-aansluiting. Hier direct een microfoon met TRS-output inpluggen werkt dan helaas ook niet, maar gelukkig zijn hier goede oplossingen voor.

Beastgrip pro met Rode Videomicro smartphone microfoon

Verloopkabel van TRS naar TRRS

De verloopkabel is hier de oplossing voor. Dit relatief simpele verloopkabeltje zorgt ervoor dat jij jouw microfoon met TRS-stekker gewoon in combinatie met jouw smartphone kunt gebruiken. De Røde SC4 verloopkabel is ontwikkeld voor iOS-apparaten, maar werkt ook met bijna alle Android-smartphones. De stekker van de microfoon plaats je in het verloopstukje en deze plaats je in de smartphone.

 

Een andere oplossing is de Røde SC7 TRS - TRRS kabel, deze afgeschermde patchkabel voor microfoons is speciaal ontwikkeld om de Røde VideoMic GO en VideoMicro te verbinden met TRRS-aansluitingen op smartphones. Deze kabel heeft een handige kleurcodering, de grijze zijde (TRRS-output) plaats je in de smartphone of tablet, de zwarte zijde (TRS-output) plaats je in de microfoon.

 

 

Kort samengevat, wat heb je nodig als je audio-opnamen wilt maken met jouw smartphone of tablet en een microfoon? Een verloopstukje of een kabel met TRS- en TRRS-output. Indien je niet de juiste aansluiting gebruikt, is het vaak niet mogelijk om geluidsopnames te maken.


Reacties (0)

gravatar
Thomas Brons
Geplaatst op 2020-01-05 13:47:59
Dat kan op 2 manieren:
1: Met de Rode SC7 kabel en de Apple Lightning adapter (https://www.pixigo.nl/nl/apple-lightning-to-35mm-jack-adapter.html)
2: Met de Rode SC7 kabel en de Rode SC6-L splitter

Bij de laatste is het handig dat het geluid ook gelijk via een koptelefoon beluisterd kan worden. Daarnaast kan er een tweede microfoon aangesloten worden mocht dat nodig zijn.
gravatar
Gerrit Hut
Geplaatst op 2020-01-04 20:29:53
Welke kabel heb ik dan nodig om de Rode Wireless GO aan te sluiten op mijn iphone met uitsluitend een lightning ingang?

Met Vriendelijke Groeten
Gerrit
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €40,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij gebruiken cookies. Meer weten en je voorkeuren opgeven? Klik op de link hiernaast. Manage cookies