Terug

Mojo

De journalistiek heeft een nieuw wending genomen en tegenwoordig draait het allemaal om MoJo. Met MoJo bedoelen we Mobile Journalism, journalistiek met beperkte middelen waarbij je voornamelijk je smartphone gebruikt. Ideaal voor redacties met een beperkt budget, freelance journalisten en bloggers die graag hun eigen ding doen. 

De wondere wereld van MoJo

Er zijn veel praktische voordelen verbonden aan MoJo. Zo hoef je geen kilo’s aan camera’s en geluidsmateriaal mee te sleuren. Je hebt wel een uitgebreidere set-up nodig dan enkel een smartphone, maar je kan alles makkelijk in een rugzak krijgen. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van Beastgrip. Dit sterk staaltje technologie tovert jouw gsm om in een systeemcamera met eindeloze mogelijkheden. De Beastgrip kan vastgeklikt worden aan praktisch elke Android of iPhone en is compatibel met de standaard lenzen in de industrie. 

Een voordeel voor het verhaal..

Een van de belangrijkste voordelen is de mogelijkheid om sneller drempels te overschrijden. Veel mensen staan niet graag voor een camera, om daarbij nog eens persoonlijke verhalen te vertellen, dat is vaak een stap te ver. Poseren en praten voor een smarthpone is echter iets helemaal anders. Het is een deel van ieders dagelijkse realiteit en de geïnterviewde komt zo veel sneller in een comfortzone. 

HONY, of Humans of New York, dient hier als een uitstekend voorbeeld. Er kan natuurlijk gediscussieerd worden of dit effectief journalistiek is, maar het punt is dat de oprichter Brandon Stanton portretten neemt van de gewone Jan met de pet in de straat en hun interviewt. Hij gebruikt een eenvoudige camera die makkelijk vervangen kan worden met een smartphone en mensen vertellen hem hun diepste geheimen. HONY is ondertussen een immens succes waar Stanton volop de vruchten van plukt. 

.. en de journalistieke waarde

Maar dat is niet alles. MoJo zorgt ervoor dat reporters weer kunnen terugkeren naar de essentie van journalistiek. Tegenwoordig moeten journalisten namelijk alles doen: voorbereiding, filmen of fotograferen, montage, enzovoort. Hierdoor gaat een deel van de journalistieke essentie en kwaliteit verloren, aangezien de reporter zijn of haar aandacht moet verdelen. Door enkel een smartphone te gebruiken, kan de journalist zich meer focussen op het onderwerp waardoor er meer diepgang wordt gecreëerd. De journalistieke kennis wordt weer op de voorgrond geplaatst in plaats van de technische kennis. Toch wel een mooie evolutie, aangezien dit twee heel verschillende skills zijn. 
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Pixigo.nl 9,1 / 10 - 370 Product beoordelingen @ Webwinkelkeur
    Keurmerk webwinkel
    Wij gebruiken cookies. Meer weten en je voorkeuren opgeven? Klik op de link hiernaast. Manage cookies